Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
9 juni 2017
Vermijd fastfood en softdrinks vóór de zwangerschap
| 09/06/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Vermijd fastfood en softdrinks vóór de zwangerschap De moderne ‘Westerse’ voeding is sterk gebaseerd op industrieel voedsel en drankjes. Deze zijn overvloedig aanwezig, zowel in de media als in onze omgeving. Ze vereisen weinig moeite van de consument. Het verbruik ligt vooral hoog bij jongeren en werkende volwassenen. Dat dit slecht is voor de gezondheid en het gewicht is duidelijk. Er werd zelfs een significant verband aangetoond tussen het aantal fastfood-restaurants en het aantal gevallen van diabetes.

Dat junkfood niet gezond kan zijn tijdens de zwangerschap is logisch. Maar enkele studies waarschuwen nu ook voor het gevaar van de consumptie van fastfood en frisdranken in de periode vóór de zwangerschap, omdat dit het risico op zwangerschapsdiabetes verdubbelt.
Zwangerschapsdiabetes is een lastige en gevaarlijke complicatie voor moeder en kind, die het risico op zwangerschapseclampsie (zwangerschapsvergiftiging) verhoogt. En ook het risico op diabetes later.
Een sterke waarschuwing voor jongeren en al wie een zwangerschap plant…

Belangrijke mineralen en vitaminen bij zwangerschap
Omega-3 essentieel tijdens zwangerschap

Meer lezen:
Junkfood is het meest verslavend
Jodium belangrijk tijdens zwangerschap
Gevolgen van junkvoeding tijdens zwangerschap

Bronnen:
Polsky JY, Moineddin R, Glazier RH, Dunn JR, Booth GL. Relative and absolute availability of fast-food restaurants in relation to the development of diabetes: A population-based cohort study. Can J Public Health. 2016 Jun 9;107(Suppl 1):5312. Lamyian M et al. Pre-Pregnancy Fast Food Consumption Is Associated with Gestational Diabetes Mellitus among Tehranian Women. Nutrients. 2017 Mar 1;9(3). Donazar-Ezcurra M et al. Soft drink consumption and gestational diabetes risk in the SUN project. Clin Nutr. 2017 Feb 20. pii: S0261-5614(17)30055-9.

 

lijn