Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
18 juni 2010
Verminderde afweer kan leiden tot Sjögren Syndroom
| 18/06/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Verminderde afweer kan leiden tot Sjögren Syndroom Het Sjögren Syndroom is een ziekte waarbij de traan en speekselklieren chronisch ontstoken raken, waardoor verminderde afscheiding van traan en speeksel ontstaat, met mogelijk klachten van droge en vermoeide ogen en droge mond. De aandoening kan in principe op elke leeftijd beginnen, maar meestal doet het zich voor tussen het dertigste en zestigste jaar. Het komt ongeveer tien keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

Sjögren kan als een alleenstaand symptoom voorkomen en heet dan het primair Sjögren Syndroom (SS). Bij een primair SS zijn de eerste klachten meestal droge ogen of droge mond. Deze kunnen heel storend zijn. Droge ogen geven het gevoel van zand in de ogen. 's Ochtends kunnen de ogen ook plakken, of ontstaat er een troebel zicht ten gevolge van een vliesje op het oog (uitgedroogde tranen). Soms komen wondjes op het oog voor ten gevolge van onvoldoende bevochtiging.

Het kan echter ook ontstaan samen een andere auto-immuunziekte en wordt dan het secundair Sjögren Syndroom genoemd. Het secundair Sjögren Syndroom zal dikwijls ontdekt worden nadat de andere diagnose gesteld is, bijvoorbeeld van lupus of meestal reumatoïde artritis.

Wat zijn de symptomen van het Sjögren Syndroom
Hoe leven met het Sjögren-syndroom?

Bronnen:
Mansour K, Leonhardt CJ, Kalk WW, Bootsma H, Bruin KJ, Blanksma LJ; Sjogren Workgroup.
Lacrimal punctum occlusion in the treatment of severe keratoconjunctivitis Sicca caused by Sjogren syndrome: a uniocular evaluation. Cornea.

 

lijn