Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
30 januari 2009
Verminderen melkproducten hersenfuncties?
| 30/01/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Verminderen melkproducten hersenfuncties? Volgens de resultaten van een zeer recente studie zou het veelvuldig gebruik van melkproducten, die veel verzadigde vetten bevatten, de kans op een lichte achteruitgang van de hersenfuncties vanaf het zestigste levensjaar verdubbelen. Verschillende factoren spelen een rol in het behoud van optimaal functionerende hersencellen. Een tekort aan de onvolprezen onverzadigde vetzuren uit de omega-3 familie (EPA en DHA) speelt hierin een rol. Uit het onderzoek blijkt zeer duidelijk dat mensen die meer vis of vissupplementen gebruiken en minder melkproducten gebruiken scherper van geest zijn, dan de personen die blijven opteren voor producten die rechtstreeks of onrechtstreeks iets met melk te maken hebben.

Melk is wel zeer belangrijk tot het dertigste levensjaar, daarna wordt een meer gemodereerd gebruik van zuivelproducten door de wetenschappers geadviseerd. De Omega-3 vetzuren EPA (acide eicosapentaénoïque) en DHA (Docosahexaeenzuur) blijven het hele leven lang van cruciaal belang.

Meer lezen:

Hoe voorkom je hersenveroudering ?
Bio-Biloba

Bronnen:
Eskelinen MH, Kivipelto M, et al, Fat intake at midlife and cognitive impairment later in life: a population-based CAIDE study, Int J Geriatr Psychiatry, 2008; 23(7): 741-7.

 

lijn