Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
14 oktober 2010
Vermoeide mensen voelen zich beter door te bewegen
| 14/10/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Vermoeide mensen voelen zich beter door te bewegen Het lijkt een paradox. Wie moe is moet bewegen om zich weer fitter te voelen. Volgens Amerikaanse wetenschappers, die verbonden zijn een de de universiteit van Georgia, zorgt beweging voor een betere bloedsomloop en meer zuurstof in de bloedbanen. Daardoor worden vermoeide mannen en vrouwen weer fitter. De onderzoekers bestudeerden zeventig klinische studies die een verband legden tussen bewegen en het wegnemen van vermoeidheidsverschijnselen. Aan de diverse studies namen 6807 mensen deel. Een aantal onder hen was gezond maar regelmatig vermoeid. Anderen leden aan ziekten zoals fibromyalgie, kanker, longaandoeningen of depressies. De wetenschappers kwamen tot de klinische vaststelling dat gematigde sportbeoefening (wandelen) in 90 procent van de gevallen voor een duidelijke verbetering van de levenskwaliteit zorgde. "Mensen die blijven zitten verzuren hun lichaam", zeggen de onderzoekers.

Bewegen resulteert zowel bij gezonde als bij zieke mensen in meer vitaliteit. De meeste deelnemers aan de diverse studies deden dagelijkse wandelingen van dertig minuten tot een uur. Zieke mensen verdeelden de wandeltijd soms in twaalf keer vijf minuten of zesmaal 10 minuten. Andere beoefenden yoga of deden strekoefeningen. Iedere vorm van matige beweging zorgde voor minder moeheid en meer energie. De wetenschappers ontdekten ook dat fysieke activiteit beter tegen de moeheid werkte dan het gebruik van medicijnen die het gebrek aan energie moest elimineren.

Bronnen:
Puetz TW, O’Connor PJ, Dishman RK. : Effects of chronic exercise on feelings of energy and fatigue: A quantitative synthesis. - Psychological Bulletin, Vol. 132, No. 6, 866-876.

 

lijn