Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
23 maart 2010
Vermoeide ogen is geen ziekte
| 23/03/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Vermoeide ogen is geen ziekte Vermoeide ogen op zich is geen ziekte. In de meeste gevallen worden er dan ook geen medicijnen voor gebruikt. Vermoeide ogen zijn een omkeerbaar probleem die veroorzaakt worden door stress, een verkeerde ingestelde airconditioning of een slechte verlichting. Verkeerde brilglazen of contactlenzen kunnen samen met een te drukke werkagenda ook leiden tot vermoeide ogen. Mensen die vele uren na elkaar voor een beeldscherm zitten te presteren kunnen twee vormen van oogvermoeidheid kennen.

Gewone oogvermoeidheid komt het meeste voor. Men is in dat geval niet meer in staat niet meer optimaal na te denken. De scherptefunctie van de ogen vermindert.
Oculaire vermoeidheid is een andere vorm van oogmoeheid. De ogen jeuken of men heeft last van droge ogen. Deze symptomen wijzen op een te kleine oogvochtsecretie. In normale omstandigheden knipperen mensen 12 tot 20 keer per minuut met de ogen. Dat is voldoende om genoeg oogvocht te produceren. Beeldschermwerkers knipperen duidelijk veel minder met hun ogen, waardoor de oogirritaties ontstaan.

Eenvoudige tips tegen vermoeide ogen

Bronnen:
Kim EC, Choi JS, Joo CK. A comparison of vitamin a and cyclosporine a 0.05% eye drops for treatment of dry eye syndrome. Am J Ophthalmol. 2009 Feb;147(2):206-213.e3

 

lijn