Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
17 november 2014
Verstedelijking hand in hand met ongezonde leefstijl
| 17/11/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Verstedelijking hand in hand met ongezonde leefstijl Oeganda heeft een brede verscheidenheid van gemeenschappen, gaande van primitieve dorpen zonder elektriciteit en dorpen met enkel één openbare telefooncel tot gemoderniseerde steden. Britse wetenschappers hebben er de invloed van verstedelijking op de gezondheid gedetailleerd in kaart gebracht. Op die manier zagen ze dat zelfs kleine stappen in de richting van verstedelijking begeleid worden met een hoger risico op diabetes en hartziekte.

Verstedelijking heeft diverse gevolgen op de leefstijl van mensen. Mensen gaan minder bewegen, meer eten en meer alcohol drinken. Ze gaan ook minder groenten en fruit consumeren. Verstedelijking eist dus een zware tol op de volksgezondheid, ondanks belangrijke vooruitgang op vlak van opleiding en gezondheidszorg. De graad van armoede had geen invloed op de relatie tussen verstedelijking en gezondheid.

Overgewicht voorkomen
Hoe voorkom je diabetes?
Hoe gezonder eten?

Meer lezen:
Beweging even belangrijk als medicatie voor het hart
Luchtvervuiling gevaarlijk voor (senioren)hart
Alcohol: de dodende drank

Bronnen:
Riha J, Karabarinde A, Ssenyomo G et al. Urbanicity and lifestyle risk factors for cardiometabolic diseases in rural Uganda: a cross-sectional study. PLoS Med. 2014 Jul 29;11(7):e1001683. doi: 10.1371/journal.pmed.1001683. eCollection 2014.

 

lijn