Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
11 juni 2013
Verstoring biologische klok leidt tot zwaarlijvigheid
| 11/06/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Verstoring biologische klok leidt tot zwaarlijvigheid 's Nachts slapen wij en overdag zijn we actief. Dit ritme is vastgelegd in de biologische klok van het lichaam, die zich in de hersenen bevindt. Echter de biologische klok bepaalt niet alleen de slaap, maar ook wanneer bij voorkeur de voedselinname moet plaatsvinden. Tijdens de wakkere fase gaat het lichaam suikers uit de voeding aanwenden voor energie, maar tijdens de slaapfase worden de suikers gebruikt om vetten aan te maken.

Daarom is het goed om tussen avondmaal en ontbijt niets meer te eten. Het lichaam is dan bezig met herstel van zijn functies; de spijsvertering zou dit herstel alleen maar verstoren. Bij muizen werd aangetoond dat de biologische klok zelf ontregeld geraakt door vetrijke voeding! Door de storing in de biologische klok wordt er relatief meer vetweefsel geproduceerd tijdens de wakkere fase, terwijl er dan normaal vetten verbrand moeten worden.

Hoe zwaarlijvigheid voorkomen?
Concentratieproblemen oplossen door ritme en voeding

Meer lezen
De symptomen van overgewicht
Melatonine regelt onze biologische klok
Gewichtstoename door na zeven uur 's avonds te eten

Bronnen:
Shu-Qun Shi, Tasneem S. Ansari, Owen P. Mcguinness, David H. Wasserman, Carl Hirschie Johnson. Circadian Disruption Leads to Insulin Resistance and Obesity. Current Biology, 21 februari 2013

 

lijn