Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Versterkt u actief uw weerstand?
ABC GEZONDHEID - Artikels
19 april 2010
Verzadigde vetzuren toch niet slecht voor het hart?
| 19/04/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Verzadigde vetzuren toch niet slecht voor het hart? Lange tijd hebben artsen gemeend dat verzadigde vetzuren slecht waren voor het hart. Een recente meta-analyse zaait hieromtrent twijfel.
Een meta-analyse verzamelt meerdere studies en probeert hieruit een sterker besluit te trekken. In dit geval hebben Amerikaanse onderzoekers 21 studies gevonden waarbij in het totaal 347.747 personen betrokken waren. Ze vonden géén verband tussen de hoeveelheid verzadigde vetten die personen aten en het optreden van een hartziekte of een beroerte (noot: beroertes kwamen zelfs 19% minder vaak voor bij de de groep die het meeste verzadigde vetten aten).

Een erg schokkend resultaat, want vele diëtisten gaan er nog steeds van uit dat verzadigde vetten slecht zijn. In de jaren '50 begon de voedingsindustrie margarines te produceren die arm waren aan verzadigde vetzuren, maar rijk aan transvetzuren. Die zijn wel schadelijk voor het hart.
Voedingsdeskundigen wijzen tegenwoordig vooral de overconsumptie van suikers (sucrose, glucose, fructose...) aan als de grote boosdoener.

Hoe gezonder eten?

Bronnen:
Hunter JE, Zhang J, Kris-Etherton PM. Cardiovascular disease risk of dietary stearic acid compared with trans, other saturated, and unsaturated fatty acids: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2010 Jan;91(1):46-63. Epub 2009 Nov 25
Siri-Tarino PW, Sun Q, Hu FB, Krauss RM. Saturated fat, carbohydrate, and cardiovascular disease. Am J Clin Nutr. 2010 Mar;91(3):502-9. Epub 2010 Jan 20

 

lijn