Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u vaak last van stress?
ABC GEZONDHEID - Artikels
7 februari 2008
Vette vis tegen hartritmestoornissen
| 07/02/2008 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
Vette vis tegen hartritmestoornissen Het regelmatig eten van vette vis, of het gebruik van natuurlijke visoliesupplementen, vermindert het risico op hartritmestoringen. Tot dat besluit kwamen medische wetenschappers die verbonden zijn aan de ' Medical school' of the Harvard University in het Amerikaanse Boston. De studie werd gepubliceerd door de 'American Heart Association' en door de American Journal of Clinical Nutrition. Onderzoekers volgden gedurende een periode van achttien jaar (1989-2007) 4800 senioren die ouder waren dan 65 jaar. Mensen die één tot vier keer per week vette vis aten, zagen hun risico op hartritmestoornissen drastisch dalen. Tonijn, zalm, haring, makreel en forel zijn enkele vissoorten die van nature rijk zijn aan de beschermende omega-3 vetzuren. Deze goede vetten beschermen het hart, ze beperken de bloedvetten, voorkomen de vorming van bloedklonters en zorgen voor een optimale functie van de hartcellen. Gegrilde of gekookte vette vis is veel beter dan de gefrituurde versie.

Meer lezen:
Hartritmestoornissen: preventie

Bronnen:
Chrysohoou C, Panagiotakos DB, Pitsavos C, Skoumas J, Krinos X, Chloptsios Y, Nikolaou V, Stefanadis C.
Long-term fish consumption is associated with protection against arrhythmia in healthy persons in a Mediterranean region--the ATTICA study. / Am J Clin Nutr. 2007 May;85(5):1385-91

 

lijn