Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
16 oktober 2014
Vetzuur uit soja normaliseert stress
| 16/10/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Vetzuur uit soja normaliseert stress Wetenschappers uit Duitsland, Zwitserland en Israël hebben gezien dat een natuurlijk voedingssupplement mannen, die onder hoge stress leven, kan helpen. Stress verhoogt de zenuwactiviteit en de productie van hormonen in het lichaam. Een supplement met 400 mg fosfatidylserine normaliseert die stressrespons en had vooral effect op de stresshormonen.

Fosfatidylserine wordt onder andere gewonnen uit soja, en staat bekend onder de naam lecithine (dat ook andere fosfolipiden bevat). In het lichaam is het talrijk aanwezig in de hersenen. Verrassend genoeg beïnvloedde het supplement in deze studie niet zozeer de hersenprocessen, maar onderdrukt het wel andere, hormoonafhankelijke stressprocessen in het lichaam. Op die manier hopen artsen de desastreuze gevolgen van stress, zoals depressie, burn-out en hartziekte, op natuurlijke wijze te voorkomen.

Hoe stress voorkomen?
Stressbeheersing is een manier van denken

Meer lezen:
Fosfatidylserine beheerst chronische stress
Meloenextract vermindert stress en moeheid
Meditatie: de meest eenvoudige remedie tegen stress

Bronnen:
Hellhammer J, Vogt D, Franz N et al. A soy-based phosphatidylserine/ phosphatidic acid complex (PAS) normalizes the stress reactivity of hypothalamus-pituitary-adrenal-axis in chronically stressed male subjects: a randomized, placebo-controlled study. Lipids Health Dis. 2014 Jul 31;13(1):121

 

lijn