Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
18 februari 2011
Vezels tegen brandend maagzuur
| 18/02/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Vezels tegen brandend maagzuur Fenegriekvezels verlichten de symptomen van zuurbrand. Deze vezels zwellen op in de maag zodat ze een barrière vormen tegen het opstijgend zuur.
Brandend maagzuur veroorzaakt soms een zodanige pijn in de borst dat mensen aan een hartprobleem denken. Zulke pijn doet je erg ongemakkelijk voelen. De pijn wordt in feite veroorzaakt door het maagzuur dat inwerkt op de slokdarm. Vaak schrijft de arts dan maagzuurremmers voor maar die zijn niet altijd de juiste oplossing, bv. wanneer het probleem bij de slokdarm ligt.

De fenegriekvezels (twee keer per dag twee gram vlak voor een maaltijd) werken even goed als ranitidine, een maagzuurremmer die vrij bij de apotheek te verkrijgen is en bijwerkingen zoals spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid kan veroorzaken. Eerder was aangetoond dat een vezelrijk dieet beschermt tegen maagzuurreflux en maagzweren.

Brandend maagzuur: Hoe voorkomen?

Bronnen:
DiSilvestro RA, Verbruggen MA et al. Anti-heartburneffects of a fenugreek fiber product. Phytotherapy research. 2011; 25:88-91

 

lijn