Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
4 februari 2009
Vis beschermt de nieren!
| 04/02/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Vis beschermt de nieren! Mensen die aan diabetes mellitus
lijden (diabetes van het type 2 of zogenaamde ouderdomsdiabetes) hebben er alle belang bij om minstens twee vismaaltijden per week te eten. Door het consumeren van vis worden ze beter beschermd tegen mogelijke nierklachten zoals nierinsuffuciëntie. Britse wetenschappers deden in dat verband een onderzoek bij 22 238 volwassenen, waarvan er 517 leden aan diabetes mellitus. De onderzoekers concentreerden zich o.a. op het albuminegehalte in de urine van de proefpersonen. Het uitscheiden van albumine is een symptoom dat gekoppeld wordt aan nierproblemen. Bij de diabetici die regelmatig vis aten had slechts 4 procent relatief grote hoeveelheden albumine in de urine. Achttien procent van de suikerpatiënten die geen vis consumeerden, hadden wel hoge concentraties albumine in de urine.

De Britse onderzoekers stelden ook vast dat de albumineconcentraties meer daalden naarmate er meer visolie of omega-3 supplementen per week werden gebruikt.

Lees ook:
Hoe nierproblemen voorkomen?

Bronnen:
Lee CT, Adler AI C, et al. Cross-sectional Association Between Fish Consumption and Albuminuria: The European Prospective Investigation of Cancer–Norfolk Study, Am J Kidney Dis. 2008 Nov;52(5):876-86.

 

lijn