Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
5 oktober 2009
Vis eten beschermt je hersenen
| 05/10/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Vis eten beschermt je hersenen Mensen die bijna dagelijks vis eten, of
visoliecapsules innemen, lopen duidelijk minder risico om om latere leeftijd aan dementie te lijden. Dat blijkt uit een zeer recente studie. Dokter Emiliano Albanese en zij team, dat verbonden is aan het beroemde King's College in Londen, volgden 15000 volwassenen van 65 jaar en ouder. Ze gingen hun voedingspatroon na. De vrijwilligers werden onderverdeeld in drie groepen: zij die nooit vis aten, een groep die occasioneel een vismaaltijd op het menu plaatste en een derde groep mensen die bijna iedere dag vis- of visoliesupplementen gebruikten. Uit de studie bleek heel duidelijk dat de regelmatige viseters gemiddeld 38 procent minder kans hadden om op latere leetijd aan dementie te lijden, dit in vergelijking met de personen die nooit vismaaltijden aten.

Vis en visoliesupplementen bevatten omega-3 vetzuren die de hersencellen beschermen, ontstekingsreacties elimineren en zo voorkomen dat er amyloïde plaque vorming in de hersenen ontstaat. Dit laatste fenomeen zorgt voor het begin van de ziekte van Alzheimer.>

Bronnen:
Dietary fish and meat intake and dementia in Latin America, China, and India: a 10/66 Dementia Research Group population-based study. Albanese E, Dangour AD, Uauy R, Acosta D, Guerra M, Guerra SS, Huang Y, Jacob KS, de Rodriguez JL, Noriega LH, Salas A, Sosa AL, Sousa RM, Williams J, Ferri CP, Prince MJ. Am J Clin Nutr. 2009 Aug;90(2):392-400.

 

lijn