Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van hartritmestoornissen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
15 november 2007
Viseiwitten om diabetes te voorkomen?
| 15/11/2007 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
Viseiwitten om diabetes te voorkomen? Drie Canadese voedinspecialisten en een arts hebben in een kleine studie aangetoond dat het eten van kabeljauw er kan voor zorgen dat mensen met insulineresistentie (prediabetes) geen suikerziekte krijgen. Tien mannen en negen vrouwen, die duidelijke tekenen van insulineresistentie vertoonden, namen deel aan dit experiment. Bij insulineresistentie is het lichaam minder gevoelig of zelfs ongevoelig voor insuline. Daardoor wordt glucose niet meer goed uit het bloed gehaald. Dank zij het nieuwe onderzoek werd bekend dat eiwitten uit vis er in slagen om de insulineresistentie gemiddeld met 29 procent te verminderen. Dierlijke eiwitten zorgen echter voor een toename van de insulineresistentie met gemiddeld drie procent. Volgens de onderzoekers kan het eten van vis er toe bijdragen om diabetes gevoelige mensen preventief te beschermen tegen het uitbreken van deze welvaartskwaal. Kabeljauw is een magere vissoort die volwaardige eiwitten levert waarin de negen essentiële aminozuren zitten die de mens nodig heeft. Kabeljauw is verder rijk aan jodium, selenium, vitamine B12 en omega-3 vetzuren.

Meer lezen: Hoe voorkom je diabetes?

Bronnen:
Ouellet V, Marois J, et al.
Dietary cod protein improves insulin sensitivity in insulin-resistant men and women: a randomized controlled trial.
Diabetes Care. 2007 Nov;30(11):2816-21.

 

lijn