Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Bescherming tegen de lentezon?
ABC GEZONDHEID - Artikels
6 februari 2007
Visolie verhoogt IQ met 11 punten bij volwassenen
| 06/02/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Visolie verhoogt IQ met 11 punten bij volwassenen Uit een recente Schotse studie blijkt dat mensen die optimale hoeveelheden visolie (omega-3 vetzuren) per dag gebruiken slimmer worden en minder Concentratieproblemen hebben. Hun cognitieve functies - en heel in het bijzonder hun geheugen - verbeteren. Het Schotse eetpatroon bevat traditioneel veel vette vis. Het land is daarom een ideaal 'menselijk laboratorium' om na te gaan welke effecten visolie - en omega-3 vetzuren in het bijzonder - hebben op de gezondheid, de mentale fitheid en de levensduur van mensen. De basis van deze nu pas gepubliceerde studie gaat terug tot in 1947.
Een aantal pedagogen besliste toen om het intelligentiequotiënt te meten van alle Schotse kinderen die in dat jaar 11 jaar oud waren. Meer dan 50 jaar later (in het millenniumjaar 2000) waren wetenschappers in Aberdeen en Edingburgh in staat 350 van de toen geëvalueerde kinderen - die vandaag bijna 70 jaar oud zijn - terug te vinden en hen een nieuwe intellligentietest af te nemen. Ze controleerden bij dezelfde mensen de eetgewoonten en bepaalden de omega-3 concentraties van de rode bloedcellen.
De beschikbaarheid van IQ gegevens van mensen die in 1947 elf jaar waren, én de nieuwe intelligentietest op diezelfde mannen en vrouwen rond hun 64ste levensjaar, gaf een unieke kans om na te gaan wat ouder worden kan doen met het denkvermogen van een mens. Welk effect hebben de eetgewoonten en vooral het regelmatige gebruik van omega-3 vetzuren - visolie - op de geestelijke levenskwaliteit?

Ondanks het feit dat de visoliegebruikers en de omega-3 geheelonthouders in 1947 op elf jarige leeftijd allemaal een IQ van 100 hadden, steeg het intelligentiequotiënt bij de visoliegebruikers met zes punten op de controleleeftijd van 64 jaar. Mensen die te weinig omega-3 vetzuren gebruiken zagen hun IQ met vijf punten dalen.

 

lijn