Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
28 juni 2010
Vitale mineralen versus zware metalen
| 28/06/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Vitale mineralen versus zware metalen Zware metalen zijn giftig, ook in de kleinste hoeveelheden. Gelukkig kunnen we ons ertegen beschermen door voldoende essentiële mineralen in te nemen.
Of we het nu willen of niet, we worden voortdurend bestookt door zware metalen. Voor een deel komen deze zware metalen van nature voor, maar een aanzienlijk deel is van menselijke origine. Er is hoe dan ook geen ontkomen aan. Zware metalen werken als een steentje in een groot raderwerk. Ze schaden zowat elk aspect van het celbiologische raderwerk, terwijl de meeste andere giftige stoffen slechts één aspect schaden. Zelfs miljoensten van een gram zware metalen zijn schadelijk.

Door veel essentiële mineralen in te nemen, verhinder je dat zware metalen opgenomen worden. Calcium is een typisch anti-lood-mineraal, omdat calcium alle loodpartikels wegduwt tijdens de opname in de darmen. Zink is meer een anti-cadmium-mineraal, terwijl selenium het anti-kwik-mineraal bij uitstek is. Jammer genoeg kan je van selenium niet zoveel innemen (400 microgram is al veel) als van andere mineralen.
Het gaat hier om preventie. Zink- en calciumsupplementen hebben weinig zin als het om een acute vergiftiging gaat. Selenium werkt wel als kwikontgifter in het lichaam.

Hoe de gevolgen van luchtvervuiling beperken
Belangrijke mineralen en vitaminen bij zwangerschap

Bronnen:
Furst A. Can nutrition affect chemical toxicity? International Journal of Toxicology. 2001; 21:419-424

 

lijn