Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
15 januari 2010
Vitamine B6-tekort bij ontstekingen
| 15/01/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Vitamine B6-tekort bij ontstekingen Mensen met ontstekingsproblemen hebben meer vitamine B6 nodig. Hoe lager de vitamine B6-waarden, hoe sterker de ontstekingen gaan overheersen, zo blijkt uit bloedanalyse van patiënten met vaat- en gewrichtsproblemen.
Van mensen met artritis zeggen we wel eens dat de gewrichten ontstoken zijn. Ook in hart- en vaatziekten spelen ontstekingen een belangrijke rol, dan situeren de ontstekingen in de bloedvaatwanden. Mensen met een vitamine B6-tekort hebben hierdoor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Vitamine B6 is onontbeerlijk voor de werking van meer dan 100 enzymen. De dagelijkse hoeveelheden die de huidige gezondheidsinstanties ons aanraden, liggen tussen de 1,3 en 1,6 mg vitamine B6 - afhankelijk van leeftijd en geslacht. Nochtans laten recente studies zien dat we minstens 2 mg per dag nodig hebben. Een verschil dat wel eens van vitaal belang kan zijn voor de preventie van hart- en vaatziekten, nog steeds de doodsoorzaak numéro 1.

Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?
Hoe verhoog je de HDL-cholesterol?

Bronnen:
Morris MS, Sakakeeny L et al. Vitamin B6 intake is inversely related to, and the requirement is affected by, inflammation status. J Nutr. 2009 okt. E-publication

 

lijn