Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
11 mei 2015
Vitamine B6 helpt (dikke)darmkanker voorkomen
| 11/05/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Vitamine B6 helpt (dikke)darmkanker voorkomen Vitamine B6 in levensmiddelen kunnen vrouwen beschermen tegen dikke darmkanker. Dat is de conclusie van de studie die uitgevoerd werd door Dr. Susanna Larsson die verbonden is aan het Karolinska Instituut in Stockholm. Vitamine B6 of pyridoxine, staat er voor bekend om haar beschermende eigenschappen op het vlak van hart- en vaatziekten en de preventieve actie tegen het premenstrueel syndroom. Vitamine B6 is beschikbaar onder de vorm van supplementen. In voeding is het terug te vinden in gist, lever, kalfs- en rundsvlees, spinazie, bananen en aardappelen. Dokter Larsson heeft de effecten onderzocht van een dieet rijk aan vitamine B6 en het voorkomen van dikke darmkanker bij 61 433 vrouwen in de leeftijdscategorie van 40 tot 76 jaar. De studie duurde bijna 15 jaar.

Tijdens het onderzoek kregen 805 vrouwen dikke darmkanker. Uit de studie bleek dat vrouwen die het meeste vitamine B6 binnenkregen 50 procent minder kans hadden om met dikke darmkanker geconfronteerd te worden.

Hoe voorkom je darmkanker!
Darmverzorgende tips

Lees ook :
Appelen beschermen tegen darmkanker
Rood vlees verhoogt het kankerrisico
De averechtse effecten van kankerscreening

Bronnen:
Lee JE. “Prospective study of plasma vitamin B6 and risk of colorectal cancer in men”. Cancer Epidemiology biomarkers & prevention. 09 04;18(4):1197-202.

 

lijn