Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
2 januari 2012
Vitamine C en hartritmestoornissen
| 02/01/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
Vitamine C en hartritmestoornissen Bij tests met elf patiënten met hartritmestoornissen zorgde vitamine C voor een vlottere bloedcirculatie. Het ging om een speciale vorm van hartritmestoornissen (posturale tachycardia) waarbij het hartritme plots omhoog schiet wanneer iemand zich vanuit een zittende houding opricht. Duizeligheid, moeheid, vergeetachtigheid, misselijkheid, bleekheid, zweten en moeilijk kunnen sporten, behoren tot de mogelijke symptomen.

De patiënten kregen vitamine C rechtstreeks in het bloed toegediend. Volgens de onderzoekers waren de symptomen te wijten aan een te hoge oxidatieve stress in de bloedvaten, die de regeling van de bloeddruk volledig verstoorde. Dankzij vitamine C als antioxidant kon de oxidatieve stress verminderd worden. Het is niet zeker of vitamine C in pilvorm ook zal helpen.

Hoe het risico op duizeligheid voorkomen?
Hoe kun je zware benen verlichten?

Meer lezen
Paardenkastanje tegen vermoeide benen

Bronnen:
Stewart JM, Ocon AJ et al. Ascorbate improves circulation in postural tachycardia syndrome. Am J Physiol Heart Circ Physiol 301:H1033-H1042, 2011. Doi:10.1152/ajpheart.00018.2011

 

lijn