Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
2 november 2018
Vitamine D, cardiovasculaire en andere ziekten
| 02/11/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Vitamine D, cardiovasculaire en andere ziekten Vitamine D speelt een kritische rol in de mineralenopname en stofwisseling (samen met vitamine K2). Maar er is meer: vitamine D is ook een regulator in andere lichaamsprocessen. Vitamine D-tekorten zijn epidemisch, dus zeer veel voorkomend in Noordelijke streken en vooral problematisch in de winter en lente. Dat is geassocieerd met chronische ontstekingsziekten, tot en met kanker en vroegtijdig overlijden.
Vitamine D-tekort verandert ook het microbioom, de darmflora, waardoor andere vitamines (B1, B5, K,…) minder aangemaakt worden. Ook dat verhoogt weer het ziekterisico.

Vitamine D-deficiëntie blijkt dan ook het risico te verhogen voor obesitas en diabetes, voor atherosclerose (arteriosclerose), hypertensie en alle hartziekten, coronairziekten en infarct, hartfalen, vaatziekten zoals aneurysma,…
Het aanmaken en behouden van een adequate vitamine D-reserve is in onze streken dus eigenlijk alleen mogelijk via vitamine D-suppletie. Alhoewel een lang verblijf in zonnige, zuidelijke streken tijdens de winter ook een aantrekkelijke optie is voor wie het zich kan permitteren…

Geef je hart de optimale bescherming!
Hoe je bloedvaten sterk houden?

Meer lezen:
Hoog cholesterolgehalte
Sterker met vitamine D
Hoge cardiovasculaire sterfte door vitamine K2-tekort

Bronnen:
Rai V, Agrawal DK. Role of Vitamin D in Cardiovascular Diseases. Endocrinol Metab Clin North Am. 2017 Dec;46(4):1039-1059.
Gominak SC. Vitamin D deficiency changes the intestinal microbiome reducing B vitamin production in the gut. The resulting lack of pantothenic acid adversely affects the immune system, producing a "pro-inflammatory" state associated with atherosclerosis and autoimmunity. Med Hypotheses. 2016 Sep;94:103-7.

 

lijn