Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Versterkt u actief uw weerstand?
ABC GEZONDHEID - Artikels
15 mei 2008
Vitamine D3 beschermt tegen prostaatkanker
| 15/05/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Vitamine D3 beschermt tegen prostaatkanker The International Journal of Cancer pakt uit met een voorpublicatie van een nieuwe studie die aantoont hoe vitamine D3, door de actie van een specifiek gen, mannen beschermt tegen de vorming van prostaatkanker. Het gen dat door genetici beter bekend staat onder de naam G6PD produceert enzymen met antioxiderende eigenschappen waardoor het DNA wordt beschermd tegen oxidatieve stress en andere toxische schade. Vitamine D kan volgens de onderzoekers niet alleen gebruikt worden als een therapie in de behandeling van prostaatkanker. Vitamine D3 helpt ook voorkomen dat mannen dit soort kanker krijgen. Het verband tussen een gebrek aan vitamine D en het ontstaan van kanker dateert reeds uit de jaren veertig toen onderzoekers voor het eerst vaststelden dat mensen in West-Europa meer kanker kregen dan personen die in equatoriaal Afrika woonden. Toen wist men al dat de zon een zekere bescherming bood tegen het ontstaan van kanker.

De wetenschappers voegen er aan toe dat vooral veertigplussers gebaat zijn om zich preventief te beschermen tegen kanker door o.a. dagelijks een vitamine D3 supplement in te nemen. De opname van vitamine D via de zon vermindert immers ook naarmate de levensjaren vorderen. Dit nieuw onderzoek heeft de verdienste dat het aantoont hoe vitamine D een rechtstreekse werking heeft op de bescherming van de prostaatcellen via de actie van een specifiek gen. In het verleden waren er al honderden studies die aantoonden dat vitamine D kon helpen om ernstige prostaatproblemen te voorkomen.

Meer lezen: Hoe ontstaat kanker?
Preventieve maatregelen tegen prostaatklachten

Bronnen:
B.-Y. Bao, H.-J. Ting e al., Protective role of 1a, 25-dihydroxyvitamin D3 against oxidative stress in nonmalignant human prostate epithelial cells, The International Journal of Cancer, Volume 122, Issue 12, Date: 15 June 2008, Pages: 2699-2706

 

lijn