Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
17 mei 2018
Vitamine D belangrijk voor de fertiliteit
| 17/05/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Vitamine D belangrijk voor de fertiliteit Vitamine D-tekort komt vaak voor in Noordelijke gebieden, vooral in en na de winter.
Een goede vitamine D status is cruciaal voor een goede voldragen zwangerschap zonder complicaties, en een goede motorische en sociale ontwikkeling van de baby. Maar ook voor het ‘zwanger raken’ blijkt vitamine D essentieel. De natuur weet allicht wat nodig is om een zwangerschap goed te volbrengen…
Een adequate vitamine D-voorraad blijkt de kans op een zwangerschap significant te verhogen. En vitamine D speelt ook een cruciale rol bij de correcte inplanting van de ‘trofoblast’ en de placenta in de baarmoeder, twee voorwaarden voor het slagen en voldragen van een zwangerschap.

Dit blijkt eveneens te gelden bij fertiliteitsbehandelingen. Een analyse van 11 studies (2700 behandelingen, 2010-2015) stelde vast dat slechts 26% van de behandelde vrouwen een voldoende vitamine D-niveau had. En dat vrouwen met adequate vitamine D-voorraad 34% meer kans te hadden op succesvolle behandeling, dus een zwangerschap.

Belangrijke mineralen en vitaminen bij zwangerschap
Kinderen en vitaminen

Meer lezen:
Europeanen hebben vitamine D-tekort!
Vitaminensuppletie beschermt tegen miskraam
Gsm-straling oorzaak van dalende vruchtbaarheid?

Bronnen:
Ganguly A et al. Vitamin D, the placenta and early pregnancy: effects on trophoblast function. J Endocrinol. 2017 Nov 6. pii: JOE-17-0491.
Chu J, et al. Vitamin D and assisted reproductive treatment outcomes: a systematic review and meta-analysis. Hum Reprod 2017 Nov 15:1-16.

 

lijn