Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
25 april 2017
Vitamine D oplossing voor spierpijn door statines?
| 25/04/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Vitamine D oplossing voor spierpijn door statines? Sommige mensen verdragen geen statines omwille van spierpijnen. Vitamine D-suppletie kan nodig zijn om deze spierpijnen op te lossen.
Tot deze ontdekking kwam prof. Charles Glueck (Cincinnati, VS). Eerst had hij waargenomen dat zwarte Amerikanen vaker last hadden van statine-gerelateerde spierpijnen, omdat (zo veronderstelde hij) ze minder vit D aanmaken omwille van hun donkere huid. Het feit dat extreme vit D-tekorten ernstige spierproblemen kunnen veroorzaken, ondersteunde die hypothese.

Prof. Glueck verzamelde 150 mensen met een te hoge cholesterol en te weinig vit D in het bloed, die bovendien spierpijn ondervonden door statines. Hij gaf hen een hoge dosis vitamine D (50.000 eenheden per week), terwijl de patiënten een pauze moesten inlassen met het nemen van statines. Na drie weken hervatten de patiënten hun statinetherapie: 87 % kon ze dan wel verdragen!
"Spierpijnen ten gevolge van statines is een ernstig probleem, maar in vele gevallen kan dit goedkoop opgelost worden door het ongedaan maken van een vit D-tekort", aldus Glueck.

Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?
Hoe verhoog je de HDL-cholesterol?

Lees ook:
Hoog cholesterolgehalte gevaarlijk?
Cholesterol verlagen zonder statines
Daling van hartsterfte geen gevolg van statines

Bronnen:
Curr Med Res Opin. 11 09;27(9):1683-90. Epub 11 07 06.
Vitamin D deficiency, myositis-myalgia, and reversible statin intolerance.
Glueck CJ, Budhani SB, Masineni SS, Abuchaibe C, Khan N, Wang P, Goldenberg N.

 

lijn