Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
21 april 2021
Vitamine D tegen psoriasis en vitiligo
| 21/04/2021 |
Terug Verstuur link
lijn
Vitamine D tegen psoriasis en vitiligo Een hoge dosis vitamine D per dag kan wonderen verrichten bij patiënten met immunologische huidziekten. Een duidelijke verbetering was zichtbaar bij 9 op 9 patiënten met psoriasis en bij 14 van de 16 patiënten met vitiligo in een Braziliaans experiment. De deelnemers kregen gedurende zes maanden een dagelijkse dosis van 30.000 eenheden vitamine D. Alle patiënten kregen ook het advies om een laagcalciumdieet te volgen en om voldoende water (2,5 liter per dag) te drinken.

Psoriasis en vitiligo zijn huidziekten die het gevolg zijn van afweercellen die huidcellen zelf aanvallen. Vitamine D kan die afweer onderdrukken, zonder dat de afweer tegen ziekten wordt aangetast. Vitamine D verhoogt ook de absorptie van calcium in het lichaam, vandaar het advies om minder calcium te eten. Dat advies werd enkel voor de zekerheid verstrekt; er werden geen bijwerkingen genoteerd.

Hoe kan men de psoriasisaanvallen verminderen
Eenvoudige tips om huidirritaties te voorkomen

Meer lezen:
Tips voor mensen met psoriasis
Homeopathie werkt, zelfs bij vitiligo
Veel ziekten veroorzaakt door vitamine D-gebrek

Bronnen:
Finamor DC, Sinigaglia-Coimbra R et al. A pilot study assessing the effect of prolonged administration of high daily doses of vitamin D on the clinical course of vitiligo and psoriasis. Dermatoendocrinol. 13 01 1;5(1):222-34

 

lijn