Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
20 april 2016
Vitamine E en selenium verbeteren mannelijke vruchtbaarheid
| 20/04/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Vitamine E en selenium verbeteren mannelijke vruchtbaarheid Iraanse wetenschappers adviseren selenium en vitamine E voor mannen die problemen ondervinden om kinderen te krijgen. Ze zagen bij een studie met bijna 700 mannen dat suppletie met 200 microgram selenium en 400 I.E. vitamine E de zaadcelbeweeglijkheid verbeterden en dat 10 % van de koppels binnen het jaar zwangerschap bereikte.
Vitamine E is een van de belangrijkste antioxidanten in het lichaam, die ook de gevoelige zaadcellen beschermen. Selenium is ook belangrijk als bescherming tegen oxidatieve stress, maar tevens voor de opbouw van de zaadcellen. Tekorten van selenium zijn reëel wanneer er weinig selenium in de landbouwbodems aanwezig is. Europese bodems bevatten over het algemeen weinig selenium.

Mogelijk spelen andere antioxidanten ook een rol (vitamine C, zink, carnitine). Koppels die moeilijkheden ondervinden om in verwachting te geraken, hebben er dus baat bij om op hun voeding te letten of om extra voedingsstoffen in te nemen.

Behandeling van onvruchtbaarheid
Vruchtbaarheids-Check®

Meer lezen:
Onvruchtbaarheid
Mannelijke vruchtbaarheid zorgwekkend
Gsm-straling oorzaak van dalende vruchtbaarheid

Bronnen:
Moslemi MK, Tavanbakhsh S et al. Selenium-vitamine E supplementation in infertile men: effects on semen parameters and pregnancy rate. International Journal of General Medicine 11:4 99-104

 

lijn