Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
3 december 2018
Vitamine E voorkomt Alzheimer
| 03/12/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Vitamine E voorkomt Alzheimer Uit een analyse van de 'Rotterdam study' met meer dan vijfduizend mensen vonden de onderzoekers dat de groep van mensen die veel vitamine E in hun dieet had een verminderd risico (-25%) op de ziekte van Alzheimer had. Voor andere antioxidanten (vitamine C, bètacaroteen, flavonoïden) vonden ze geen verband.

Een onderzoek uit Zweden keek naar verschillende vormen van vitamine E afzonderlijk. De tocotriënolen schenen beter tegen alzheimer te beschermen dan de tocoferolen. Bètatocotriënol werkte het best van alle vitamine E-vormen.
Echter, in voedingssupplementen met vitamine E vind je meestal een enkele vorm terug, alfatocoferol. Het is daarom van belang dat je de andere natuurlijke vitamine E's ook voldoende inneemt, bv. via een gezonde voeding. De beste bronnen van vitamine E zijn noten, zaden en plantaardige oliën.

Hoe de ziekte van Alzheimer voorkomen?
Hoe voorkom je hersenveroudering ?

Meer lezen:
Vitamine E tegen kanker
Natuurlijke behandeling van Alzheimer
Het gevaar van moderne neurotoxines

Bronnen:
Devore EE, Grodstein F et al. Dietary antioxidants and long-term risk of dementia. Arch Neurol. 10 07;67(7):819-25
Mangialasche F, Kivipelto M et al. High plasma levels of vitamin E forms and reduced Alzheimer's disease risk in advanced age. J Alzheimers Dis. 10;20(4):1029-37.

 

lijn