Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
5 november 2019
Vitamine K2 beschermt tegen aneurysma
| 05/11/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Vitamine K2 beschermt tegen aneurysma Een aorta-aneurysma is een uitzetting van de vaatwand, die door druk van de bloedstroom verder verslapt. Gevolg: een hoog risico op doorscheuring, waardoor een massieve bloeding ontstaat die vaak fataal is. (‘Hartaderbreuk’ -in de top 15 van doodsoorzaken!) Er is geen efficiënte behandeling, tenzij soms (zware) operatie.

Recent werd aangetoond dat calcificatie een grote rol speelt in het ontstaan van aneurysma’s. Verkalkte vaatwandcellen kunnen de drukverschillen door de hartslag niet meer vlot opvangen; door de continue druk degenereren ze verder...
Vitamine K2 speelt een essentiële rol de gezondheid van de vaatwanden en het voorkomen van calcificatie. Vitamine K2 beheert een aantal belangrijke proteïnen die beslissen waar calcium naartoe gaat, en het hoort in de botten. Bij tekort aan vit K2 komt calcium echter niet daar, maar in de vaatwanden terecht. Gevolgen: osteoporose, arteriosclerose, hypertensie, hart- en vaatziekten, en… hoog risico op aneurysma!
Vitamine K2 komt voor in gezonde voeding, en is beschikbaar als supplement (MK7).

Geef je hart de optimale bescherming!
Hoe je bloedvaten sterk houden?

Meer lezen:
Vitamine K2 maakt bloedvaten terug soepel
Vitamine K2 beschermt tegen botontkalking
Hoge cardiovasculaire sterfte door vitamine K2-tekort

Bronnen:
Schurgers L et al. Role of Vascular Smooth Muscle Cell Phenotypic Switching and Calcification in Aortic Aneurysm Formation. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. 2019;39:1351–1368.
Schellinger N et al. Arterial Stiffness in the Context of Healthy Aging. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. 2019;39:1301–1306,

 

lijn