Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
21 februari 2017
Vitamine K2 beschermt tegen hartsterfte
| 21/02/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Vitamine K2 beschermt tegen hartsterfte Vitamine K2 - en niet vitamine K1 - kan ons behoeden voor een fatale hartaanval. Dat vonden Nederlandse onderzoekers die de gegevens van een grootschalig Europees onderzoek (EPIC) geanalyseerd hadden. Het onderzoek telde 33000 deelnemers die gedurende 17 jaar gevolgd werden. Het verband werd enkel gevonden voor 'langketenige menaquinonen', dat zijn vitamine K2-moleculen met een langere staart.

De onderzoekers benadrukken dat vooral vitamine K2 nodig is om calciumafzetting in de bloedvaten tegen te houden. De functie van vitamine K1, rijkelijk aanwezig in spinazie en kolen, beperkt zich eerder tot bloedstolling. Van vitamine K1 of K2 bestaan molecule-varianten, die van elkaar verschillen in lengte van staart. Een langere staart bevordert mogelijk de opneembaarheid en verspreiding van vitamine K in het bloed. Voornaamste bronnen van vitamine K2 zijn kaas en vlees. Natto, een Japans gerecht, bevat uitzonderlijk grote hoeveelheden K2.

Hoe je bloedvaten sterk houden?
Bloedstolling: te dik of te dun

Lees ook:
Natto, supervoeding die niemand lust...
Vitamine K2 maakt bloedvaten terug soepel
Aderverkalking vertragen met natuurlijke voedingsstoffen

Bronnen:
Vissers LE, Dalmeijer GW, Beulens JW et al. The relationship between vitamin K and peripheral arterial disease. Atherosclerosis. 2016 Jul 25;252:15-20

 

lijn