Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
10 juni 2015
Vitamine K2 maakt bloedvaten terug soepel
| 10/06/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Vitamine K2 maakt bloedvaten terug soepel Onderzoekers uit Nederland bevestigen de waarde van vitamine K voor de gezondheid van bloedvaten. Ze gaven aan bijna 250 vrouwen (55-65 jaar) een supplement met vitamine K of placebo. Na drie jaar noteerden de onderzoekers een toename van de soepelheid van de bloedvaten. In de placebogroep was die gedaald. De dosis die de deelnemers dagelijks namen, bedroeg 180 microgram menaquinon-7.

'Dit is de eerste studie die toont dat vitamine K2 op termijn de cardiovasculaire gezondheid verbetert', zegt professor Vermeer van de universiteit van Maastricht. 'Eerdere bevolkingsstudies hadden wel al een verband tussen vitamine K2 en cardiovasculair risico waargenomen.' De onderzoekers willen hiermee ook aantonen dat vitamine K2 gunstiger voor de bloedvaten is dan vitamine K1.

Hoe je bloedvaten sterk houden?
Hoe kun je zware benen verlichten?
Hoe chronische veneuze insufficiëntie (CVI) behandelen?

Lees ook:
Gezonde bloedvaten met B3
Vitamine E maakt bloedvaten sterker
Visolie gezond voor hart en bloedvaten

Bronnen:
Knapen MH, Braam LA, Drummen NE et al. Menaquinone-7 supplementation improves arterial stiffness in healthy postmenopausal women: double-blind randomised clinical trial. Thromb Haemost. 2015 Feb 19;113(5). [Epub ahead of print]

 

lijn