Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Neemt u vitamine D tegen Covid-19?
ABC GEZONDHEID - Artikels
20 juli 2020
Vitamine K beschermend bij COVID-19
| 20/07/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Vitamine K beschermend bij COVID-19 Er wordt veel onderzoek gedaan naar de reden van de ernstige longcomplicaties en stollingsstoornissen bij COVID-19. In Maastricht is een verband ontdekt tussen de ernst en het vitamine K-niveau van de zieken. Ernstig zieke COVID-19 patiënten, en zeker diegenen die overleden, blijken een veel ernstiger vitamine K-tekort te hebben dan ‘milder zieken’ en gezonde mensen. Dit was overigens al bekend bij COPD (chronische obstructieve longziekte). Vitamine K-tekort verstoort de stolling, maar verhoogt ook de afbraak van elastine in het longweefsel. Elastine is een elastisch proteïne dat ervoor zorgt dat bindweefsels in het lichaam hun oorspronkelijke vorm en grootte terugkrijgen.

Vitamine K wordt thans uitgetest bij COVID-19-patiënten om het ziekteverloop te milderen.
Om jezelf te beschermen kan je alvast zorgen dat je een goede vitamine K-status hebt: zorg voor een gezonde voeding met veel groenten (K1 in kolen, spinazie,… K2 in natto, gefermenteerde sojabonen). Gezien de inname van K2 wel hoog is in Japan, maar zeer laag bij ons, is het veilig om een vitamine K2-supplement te voorzien (MK-7).

Wat kun je doen bij een rokerslong?
Hoe het risico op luchtweginfecties verkleinen?

Meer lezen:
Dossier Covid-19
Vitamine K2 beschermt tegen osteoporose
Hoge cardiovasculaire sterfte door vitamine K2-tekort

Bronnen:
Dofferhoff SM et al. Reduced Vitamin K Status as a Potentially Modifiable Prognostic Risk Factor in Covid19. https://doi.org/10.20944/preprints202004.0457.v1

 

lijn