Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
13 januari 2020
Vitaminentekorten en metabool syndroom
| 13/01/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Vitaminentekorten en metabool syndroom Metabool syndroom is een epidemie in opmars in de ‘rijke’ landen, en zelfs al daarbuiten. Het syndroom omvat de welbekende condities: overgewicht of obesitas, lipidenstoornissen, hypertensie, en verstoord suikermetabolisme. Het veroorzaakt chronische inflammatie en oxidatieve stress, en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes, en andere ziekten.
Het ontstaan van het metabool syndroom is sterk gelinkt aan de povere Westerse eet-en leefstijl: overvoeding met ongezond voedsel met een tekort aan goede nutriënten, en te weinig beweging.

Een belangrijke factor hierin zijn de vitaminentekorten. Vooral de vitaminen met een antioxidantfunctie zoals vitamine C en vitamine E, en de carotenoïden- zijn een belangrijke factor in het bestrijden van oxidatieve stress. Ze werken in team en recycleren elkaar: dus een overmaat van de ene, en tekort van een andere veroorzaakt uitputting van de antioxidantbescherming.
Er is ook een sterk verband tussen vitamine D-deficiëntie (hardnekkig in onze streken) en metabool syndroom.
Voorkom dus gezondheidsproblemen met een kwalitatief goed vitaminensupplement.

Hoe gezonder eten?
Hoe zwaarlijvigheid voorkomen?

Meer lezen:
Korter leven door ongezonde voeding
Bewegen beste remedie tegen metabool syndroom
Vitaminen- en mineralentekorten: opletten blijft nodig!

Bronnen:
Kodentsova VM et al. Vitamins in diet of patients with metabolic syndrome. Ter Arkh. 2019 Mar 18;91(2):118-125.
Moukayed M, Grant WB. Linking the metabolic syndrome and obesity with vitamin D status: risks and opportunities for improving cardiometabolic health and well-being. Diabetes Metab Syndr Obes. 2019 Aug 16;12:1437-1447.
Traber MG, Buettner GR, Bruno RS. The relationship between vitamin C status, the gut-liver axis, and metabolic syndrome. Redox Biol. 2019 Feb;21:101091.

 

lijn