Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
2 mei 2014
Vlees eten even dodelijk als tabak?
| 02/05/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Vlees eten even dodelijk als tabak? Iemand die veel dierlijke eiwitten eet, heeft een vier keer hoger risico om te sterven aan kanker dan iemand die een eiwitarm dieet volgt. Dat is een risico vergelijkbaar met tabaksgebruik. Professor Valter Longo die de studie voerde, vond ook dat het risico om te sterven (door eender welke ziekte) tijdens de studieperiode 74% hoger lag.

Het is de eerste keer dat eiwitinname op deze manier onderzocht wordt, en het werpt een nieuw licht op 'eiwitdiëten' zoals dat van Atkins. Niet alleen vlees, ook eiwitten uit melk en kaas hadden invloed op vroegtijdige sterfte. De hoeveelheid plantaardige eiwitten had geen invloed. Vooral voor de Amerikaanse bevolking is dit een onrustwekkend resultaat, zij eten twee keer zoveel eiwitten dan aanbevolen.
Voor senioren geldt dit verband overigens niet. Op hogere leeftijd komt het juist erop aan om voldoende eiwitten te eten, dat beschermt hen tegen fragiliteit en spierverlies.

Noot:
Eiwitrijk dieet bevatte eiwitten voor minstens 20% van de calorie-inname.
Eiwitarm dieet bevatte eiwitten voor minder dan 10%. van de calorie-inname.
Ook matige eiwitinname leek schadelijk te zijn: 10–20%.

Hoe ontstaat kanker?
Hoe voorkom je darmkanker!

Meer lezen:
Zeewier, een bron van proteïnen
Vegetariërs leven bijna tien jaar langer!
Steeds meer mensen lijden aan spierzwakte

Bronnen:
Low protein intake is associated with a major reduction in IGF-1, cancer, and overall mortality in the 65 and younger but not older population. Cell Metabolism, 2014; 19 (3): 407-417 DOI: 10.1016/j.cmet.2014.02.006

 

lijn