Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
14 januari 2020
Voeding belangrijker dan medicamenten bij mentale problemen
| 14/01/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Voeding belangrijker dan medicamenten bij mentale problemen Waarom zijn er vandaag zoveel meer gevallen van depressie, angststoornissen en verslavingen dan vroeger? Een eerste oorzaak is dat we ons sneller 'depressief' noemen. Maar we lijken ook aan mentale veerkracht te verliezen. Steeds meer onderzoekers zoeken de oorzaak bij de verslechterde voedingsgewoonten. Volgens Bonnie Kaplan (universiteit van Calgary) is slechte voeding zelfs oorzaak nummer 1! Ze pleit voor een verandering van voedingsgewoonten om mentale problemen aan te pakken.

Onderzoek toont dat mensen die een typisch westers dieet eten, vaker psychologische problemen hebben, terwijl mensen die een mediterraan dieet volgen, er minder last van hebben. Volgens Kaplan kan een hogere inname van vitaminen en mineralen dus helpen in de behandeling van mentale stoornissen. Omdat het erg moeilijk is om mensen van eetgewoonten te doen veranderen, ziet ze in voedingssupplementen een belangrijk hulpmiddel om een voldoende inname van nutriënten te verzekeren. Enkel breedsprectrum-supplementen zijn zinvol, want behandelingen met één nutriënt blijken weinig effectief.

Hoe het risico op een depressie verkleinen?
Stressbeheersing is een manier van denken

Meer lezen:
Kruiden tegen mentale problemen
Welke medicamenten maken je depressief?a>
Sociale netwerken bedreigen mentale gezondheid jongeren

Bronnen:
Toni Tarver. Undernourished and mentally unbalanced. IFT Live; 15 07 13
Modabbernia A, Akhondzadeh S. Saffron, passionflower, valerian and sage for mental health. Psychiatr Clin North Am. 13 03;36(1):85-91

 

lijn