Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Hoe vaak belt u met een GSM?
ABC GEZONDHEID - Artikels
10 juli 2018
Voeding en supplementen tegen Parkinson
| 10/07/2018 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
Voeding en supplementen tegen Parkinson Parkinson-dementie is een gevreesde ouderdomsziekte, maar ze komt soms ook voor op jongere leeftijd. Het is een degeneratieziekte waarbij zenuwcellen in het centraal zenuwstelsel langzaam afsterven (in de substantia nigra, waarbij dopaminetekorten ontstaan, waardoor beweging moeilijk wordt). De ziekte begint vermoedelijk 5 à 10 jaar vóór de eerste symptomen optreden. Preventie zou dus zeer interessant zijn.

Deze studie onderzocht de voeding en het supplementengebruik bij ruim 1000 parkinsonpatiënten en vergeleek dit met de snelheid waarmee de ziekte verslechterde. Uit de resultaten bleek dat mensen die vooral blikgroenten, frisdranken, gefrituurde gerechten, én rundsvlees en melkproducten (yoghurt, kaas, enz…) consumeerden het snelst achteruitgingen.
Het ziekteproces ging beduidend trager bij mensen die vooral verse groenten en fruit, noten en zaden, vis, olijf- en kokosolie, verse kruiden én wijn gebruikten.
Ook supplementen bleken de progressie te vertragen. Speciaal vernoemd werden: coenzym Q10 en omega 3. Ijzersupplementen daarentegen versnelden de progressie.

Parkinson: Hoe het risico verkleinen?
Hoe gezonder eten?

Meer lezen:
Korter leven door ongezonde voeding
Minder parkinsonsymptomen met tai chi
De geestverruimende eigenschappen van bacopa

Bronnen:
Mischley LK, Lau RC, Bennett RD. Role of Diet and Nutritional Supplements in Parkinson's Disease Progression. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:6405278.

 

lijn