Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
19 november 2014
Voeding versterkt afweer, medicatie niet
| 19/11/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Voeding versterkt afweer, medicatie niet Optimale voeding kan de afweer bij ouderen versterken, zegt prof. Arne Akbar van de universiteit van London. Net zoals het lichaam veroudert, zo verouderen ook de afweercellen in ons lichaam. Daarom krijgen we sneller te kampen met infecties vanaf een bepaalde leeftijd. Gelukkig is veroudering van afweercellen omkeerbaar, dat ontdekte de onderzoeksgroep van Akbar.

Afweercellen worden gecontroleerd door een proteïne genaamd p38-MAPK. Onderzoekers zeggen dat we niet moeten rekenen op een medicament om p38-MAPK te blokkeren. Logischer is om de afweercellen de juiste voedingsstoffen aan te bieden, die het metabolisme van afweercellen corrigeren. Aftakeling van de afweer is dus een gevolg van een slecht metabolisme in het lichaam, dat dan weer een gevolg is van slechte voeding en/of een tekort aan voedingsstoffen.

De immuniteit verhogende eigenschappen van vitamine C
Sterkere darmbarrière = sterkere immuniteit

Meer lezen:
Oxidatieve stress
Hoe kan men het immuunsysteem versterken? (1)
Medicijnen verzwakken het afweersysteem van de mens

Bronnen:
Henson SM, Lanna A, Riddell NE et al. p38 signaling inhibits mTORC1-independent autophagy in senescent human CD8+ T cells. J Clin Invest. 2014 Sep 2;124(9):4004-16

 

lijn