Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
16 februari 2018
Voedingsantioxidanten beschermen tegen diabetes
| 16/02/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Voedingsantioxidanten beschermen tegen diabetes De 'totale antioxidant capaciteit', een maat voor de totale antioxidanteninname uit voeding, speelt een belangrijke rol in de bescherming tegen het ontwikkelen van ouderdomsdiabetes. Er was vroeger al aangetoond dat antioxidanten uit voeding ontstekingsremmende eigenschappen hebben, en beschermen tegen kanker en hart- en vaatziekten. Ook suikerziekte is het gevolg van een ontstekingsproces.

Een studie bij 300 vrouwen van middelbare leeftijd vergeleek hun totale antioxidantcapaciteit met bloedsuikerwaarden en de resultaten van een glucose-tolerantie-test. Hoe hoger de antioxidantcapaciteit, hoe lager de nuchtere glucosewaarden en deze van de test. De groep met de laagste antioxidantcapaciteit had de slechtste waarden, en liep dus het meeste risico op (pre)diabetes: het verschil in risico was ruim vijf maal hoger.

De voedingsgroepen die het meest bijdragen aan de totale antioxidantcapaciteit zijn fruit (23%), groenten (19%), alcoholische dranken (!) en warme dranken (thee, koffie, chocolade: 12%). Ook suppletie kan helpen, maar kan gezonde voeding niet vervangen.

Hoe gezonder eten?
Ouderdomsdiabetes : preventie

Meer lezen:
Oxidatieve stress
Afslanken met antioxidantena>
Biovoeding bevat meer antioxidantena>.

Bronnen:
Sotoudeh G et al. Higher dietary total antioxidant capacity is inversely related to prediabetes: A case-control study. Nutrition. 2018 Feb;46:20-25.
Griffiths K et al. Food Antioxidants and Their Anti-Inflammatory Properties: A Potential Role in Cardiovascular Diseases and Cancer Prevention. Diseases. 2016 Aug 1;4(3).

 

lijn