Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
23 juli 2018
Voedingspatroon, astma en chronische ziekten
| 23/07/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Voedingspatroon, astma en chronische ziekten Voeding en leefstijl spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van chronische ziekten. Dat geldt natuurlijk voor overgewicht en obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten, maar ook voor neurodegeneratieve ziekten, en blijkbaar zelfs voor astma. Vooral voor astma werd die link pas recent onderkend.

Astma is een chronische ademhalingsziekte, geassocieerd aan ontsteking van de ademhalingswegen. Er zou een genetische gevoeligheid zijn, maar vooral omgevingsfactoren spelen een kritische rol. Inhalatie van allergenen, roken en blootstelling aan roken, luchtvervuiling (binnen- en buitenshuis) worden beschouwd als triggers. Maar recente studies linken nu ook voedingsgewoonten als oorzakelijke factor voor astma.
Het Westerse dieet, met zijn hoge gehalte aan geraffineerde graanproducten, bewerkte vleeswaren, rood vlees én zoetigheden, zijn pro-inflammatoir: ze bevorderen de ontsteking in de luchtwegen.
Een Mediterraan voedingspatroon, met veel groenten en fruit is anti-inflammatoir, dus onderdrukt de ontsteking in de luchtwegen. En is meteen gezond en beschermt tegen andere chronische ziekten.

Hoe de gevolgen van luchtvervuiling beperken
Preventieve maatregelen tegen indoor luchtvervuiling

Meer lezen:
Juist ademhalen bij astma
Mediterraan voedsel tegen hooikoorts
Zwaarlijvigheid verhoogt kans op astma

Bronnen:
Medina-Remón A et al. Dietary patterns and the risk of obesity, type 2 diabetes mellitus, cardiovascular diseases, asthma, and neurodegenerative diseases. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018 Jan 22;58(2):262-296.
Guilleminault L et al. Diet and Asthma: Is It Time to Adapt Our Message? Nutrients. 2017 Nov 8;9(11).

 

lijn