Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
10 februari 2010
Voedingssupplementen, de natuurlijke hulpmiddelen tijdens de menopauze
| 10/02/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Voedingssupplementen, de natuurlijke hulpmiddelen tijdens de menopauze Slapeloosheid, opvliegers en een droge huid zijn de typische kenmerken van de menopauze. Uit talloze studies blijkt dat een aantal voedingssupplementen vrouwen gedurende deze levensfase kunnen helpen om toch van meer levenskwaliteit te kunnen genieten. De menopauze begint - gemiddeld berekend - rond het vijftigste levensjaar. Voor een groot aantal vrouwen heeft dit onaangename gevolgen zowel op lichamelijk als op psychologisch vlak. De eerste ongemakken kunnen al tijdens de perimenopauze ontstaan. De perimenopauze gaat de menopauze vooraf en duurt gemiddeld vier jaar. Om stemmingswisselingen tegen te gaan is het volgens wetenschappers goed om iedere dag extra magnesium en omega-3 te gebruiken (zowel in de voeding als via supplementen).

Opvliegers kan men voor een deel vermijden door fyto-oestrogenen in te nemen. Voedingssupplementen op basis van soja isoflavonen leveren natuurlijke natuurlijke, licht werkende oestrogenen. Het is wel belangrijk om te weten dat de isoflavonen enkel dan goed werken indien de darmflora optimaal is. Bij twijfel is het beter om ook dagelijks probiotica te nemen (verkrijgbaar in iedere voedingswinkel). De hormonale veranderingen zorgen er ook voor dat de huid droger wordt. Het is tijd om vochtinbrengende crèmes en voedingssupplementen te gebruiken op basis van o.a. vitamine E en omega-3 vetzuren. Deze voedingsaanvullingen zorgen voor een meer elastische en soepele huid met minder rimpelvorming.

De menopauze betekent voor veel vrouwen ook een toename van het lichaamsgewicht. Voedingsaanvullingen op basis van ananas en grapefruit (pompelmoes) kunnen helpen. Denk ook aan chroom om de dreigende insulineresistentie te voorkomen. Vergeet vooral ook de groene thee niet. Groene thee zorgt niet enkel voor beschermende antioxidanten, maar zorgt tevens voor een betere vetverbranding. Het is tot slot belangrijk ook te
denken aan het voorkomen van osteoporose (botontkalking). Een vrouw op vier wordt tijdens of na de menopauze osteoporoselijder. Voeding en voedingssupplementen die mangaan, kalium (potassium), calcium en silicium bevatten, bieden samen met een dagelijkse portie lichaamsbeweging de beste bescherming.

Meer lezen: Hoe menopauzeklachten verminderen?

Bronnen:
Napoli N, Thompson J, Civitelli R, Armamento-Villareal RC.
Effects of dietary calcium compared with calcium supplements on estrogen metabolism and bone mineral density. Am J Clin Nutr.

 

lijn