Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van hartritmestoornissen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
22 januari 2018
Voedingswaarde daalt door klimaatverandering
| 22/01/2018 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
Voedingswaarde daalt door klimaatverandering De stijging van temperaturen en zeewaterniveau is niet het enige gevolg van de klimaatverandering. Het stijgende CO2-gehalte in de atmosfeer verandert ook de stofwisseling van de planten, met ingrijpende gevolgen voor de nutriënteninhoud.
Het is al langer bekend dat de mineraleninhoud van plantaardig voedsel drastisch gedaald is tegenover een eeuw geleden. Hierdoor krijgen we minder magnesium, zink, selenium, kalium en andere essentiële micronutriënten binnen.

Maar er blijkt ook een verschuiving te zijn in macronutriënten: de planten bouwen meer suikers en zetmelen op, en veel minder proteïnen (eiwitten). Dit veroorzaakt tekorten aan eiwitten- en mineralen. Het lichaam probeert deze tekorten te compenseren door meer te eten. Vooral de eiwitinhoud van het voedsel zou hiervoor bepalend zijn. Dit spoort dus aan tot het eten van meer voedsel, dat meer koolhydraten (en vetten) bevat, en dit zou een rechtstreekse oorzaak zijn van de obesitas- en diabetesepidemie die de wereld teistert.
Minder koolhydraten eten, meer eiwitten en groenten, en suppletie worden dus onontbeerlijk.

Hoe gezonder eten?
Ontgiftig jezelf met de juiste voeding

Meer lezen:
Biovoeding bevat meer antioxidantena>
Korter leven door ongezonde voeding
30 alarmsignalen die duiden op een vitaminegebrek

Bronnen:
Bottemiller E. The great nutrient collapse The atmosphere is literally changing the food we eat, for the worse. And almost nobody is paying attention. 13 sep 2017; https://www.politico.com/agenda/story/2017/09/13/food-nutrients-carbon-dioxide-000511
Dietterich LH, Myers SS et al. Impacts of elevated atmospheric CO2 on nutrient content of important food crops. Scientific Data 2, Article number: 150036 (2015) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26217490/
Myers SS et al. Increasing CO2 threatens human nutrition. Nature 2014; 510, 139–142
Loladze I. Hidden shift of the ionome of plants exposed to elevated CO2 depletes minerals at the base of human nutrition. 2014; https://elifesciences.org/articles/02245

 

lijn