Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
4 juli 2017
Voldoende jodium essentieel eerste levensjaren
| 04/07/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Voldoende jodium essentieel eerste levensjaren De schildklier (=thyroid) heeft een zeer belangrijke functie als regulator van lichaamsfuncties. Het schildklierhormoon thyroxine ‘geeft toelating’, bijvoorbeeld voor activiteit, groei, en reproductie, reguleert de stofwisseling en warmteproductie, enz… Een goed functionerende schildklier is dus essentieel voor de gezondheid: zowat alle belangrijke organen hebben receptoren voor thyroxine, en staan dus onder invloed van de schildklier. Hypo- en hyperthyreoïdie (te weinig en te veel activiteit) komen echter vaak voor.

In een grote studie werden vrouwen en hun baby’s jarenlang gevolgd, waarbij een verband gelegd werd tussen jodiuminname/concentraties en de schildklierfunctie van moeder en kind.
Hieruit bleek dat bij gemiddeld tot ernstig jodiumtekort gedurende zwangerschap en borstvoeding, het risico op hypofunctie van de schildklier bij de kinderen 4 maal hoger was. De ‘eerste 1000 dagen’ blijken dus van cruciaal belang voor de schildklierfunctie voor de rest van het leven.
Naast voldoende jodium, zijn ook selenium en zink zeer belangrijk voor de productie van thyroxine.

Belangrijke mineralen en vitaminen bij zwangerschap
Groeiproblemen bij kinderen

Meer lezen:
Jodium belangrijk tijdens zwangerschap
Arseen in rijst niet goed voor baby's
Moedermelk essentieel voor darmgezondheid van de baby

Bronnen:
Stinca C et al. Moderate-to-Severe Iodine Deficiency in the “First 1000 Days” Causes More Thyroid Hypofunction in Infants Than in Pregnant or Lactating Women. J. Nutr. April 1, 2017; 147(4):589-595.

 

lijn