Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
17 oktober 2018
Voldoende vitamine B12 belangrijk
| 17/10/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Voldoende vitamine B12 belangrijk Vitamine B12 is onontbeerlijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en de groei en werking van de zenuwen. Tekorten aan B12 kunnen levensbedreigend zijn: het kan de oorzaak zijn van bloedarmoede en onomkeerbare zenuw- en hersenbeschadiging. B12 is ook nodig voor de opname van foliumzuur-B9.
Vroeger was vooral de kwaadaardige bloedziekte ‘pernicieuze anemie’ door B12-tekort bekend. Deficiëntie van vitamine B12 en vitamine D zijn ook gelinkt aan schildklierdysfuncties zoals Hashimoto en andere auto-immuunziektes.

B12 komt niet voor in planten, wel in vlees (lever), vis en gist. Het wordt ook aangemaakt door dikke darm-bacteriën, onder invloed van ‘intrinsieke factor’ die in de maag geproduceerd wordt. Maar dan heb je wel een goed werkende maag en darmflora nodig.
Tekorten kunnen het gevolg zijn van eenzijdige diëten, anorexia nervosa, maar ook maagoperaties en langdurig slikken van maagzuurremmers die de functies van het maagslijmvlies verstoren. Ook vegetariërs, veganisten en ouderen zijn risicopersonen.
In risicogevallen is suppletie aangewezen. (B-complex + apart B12)

Hoe bloedarmoede voorkomen?
Darmverzorgende tips

Meer lezen:
Risico's van maagzuurremmers
Algen, een bron van vitamine B12?</a>
Wie heeft extra vitamine B12 nodig ?

Bronnen:
Gominak SC. Vitamin D deficiency changes the intestinal microbiome reducing B vitamin production in the gut. The resulting lack of pantothenic acid adversely affects the immune system, producing a "pro-inflammatory" state associated with atherosclerosis and autoimmunity. Med Hypotheses. 2016 Sep;94:103-7.
Spinas E et al. Crosstalk between vitamin B and immunity. J Biol Regul Homeost Agents. 2015 Apr-Jun;29(2):283-8.
Lee YJ et al. Associations between Vitamin B-12 Status and Oxidative Stress and Inflammation in Diabetic Vegetarians and Omnivores. Nutrients. 2016 Feb 26;8(3):118.
Collins AB, Pawlak R. Prevalence of vitamin B-12 deficiency among patients with thyroid dysfunction. Asia Pac J Clin Nutr. 2016;25(2):221-6.
Osborne D et al. Autoimmune mechanisms in pernicious anaemia & thyroid disease. Autoimmun Rev. 2015 Sep;14(9):763-8.

 

lijn