Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
3 april 2017
Volkorenproducten om af te slanken
| 03/04/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Volkorenproducten om af te slanken Dat volkoren graanproducten door hun lagere glycemische index gezonder zijn, werd al herhaaldelijk bewezen. Volgens onderzoekers van de universiteit in Boston stimuleren volkoren granen de spijsvertering waardoor ze kunnen helpen om gewicht te verliezen.
Gedurende acht weken werden 81 mannen en vrouwen tussen 40 en 65 jaar kreeg iedereen dezelfde voeding. Daarna kreeg een groep volkoren granen en de andere geraffineerde granen in hun maaltijden. De rest van de voeding was hetzelfde.

De deelnemers uit de volkoren-groep verbranden gemiddeld honderd calorieën meer per dag door een verhoogde stofwisseling. Ze hadden een betere spijsvertering en betere ontlasting.
Bij het raffineren worden de kiem en de zemel verwijderd en enkel de meelkern behouden. Dat verlengt de houdbaarheid maar vermindert de voedzaamheid van rijst, brood en pasta.

Hoe gezonder eten?
Overgewicht voorkomen

Meer lezen:
Afslanken doe je bewust
Wit brood veroorzaakt ongezond vet
Van lightproducten word je sneller dik

Bronnen:
Roberts SB, Karl JP, Meydani M et al. Substituting whole grains for refined grains in 6-week randomized trial favorably affects energy balance parameters in healthy men and post-menopausal women. American Journal of Clinical Nutrition. 2017 doi: 10.3945/ajcn.116.139683.

 

lijn