Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
30 september 2013
Voorkom ongemakken van de menopauze
| 30/09/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Voorkom ongemakken van de menopauze Opvliegers zijn het meest voorkomende ongemak bij vrouwen in de menopauze. Hormoonsubstitutietherapie zien de meeste vrouwen niet zitten; daarom dat ze vaak naar kruidenpreparaten of voedingssupplementen grijpen.
Hormoonsubstitutietherapie is niet zonder risico's en daarbij komt nog eens dat opvliegers een vrij onschadelijk ongemak zijn.
Hormonen hebben er wel veel mee te maken, maar soms zijn er ook andere oorzaken. Voedingsadditieven provoceren soms ook een opvlieger, terwijl roken en stress de situatie verergeren.
Een andere hormonale behandeling van de menopauzale kwaaltjes zijn de fyto-oestrogenen. Fyto-oestrogenen zijn geen echte hormonen: hun activiteit is 100 à 1000 keer zwakker dan echte oestrogenen. Nochtans kunnen ze het plotse tekort aan hormonen in de menopauze voor een deel compenseren. De meest bekende fyto-oestrogenen zitten in soja, maar ook in de zilverkaars, rode klaver en de wilde yam zitten fyto-oestrogenen.

Een kruid uit de Chinese geneeskunde, Dong Quai, wordt ook tegen menopauzale klachten aanbevolen. Dong Quai is overigens het tweede meest verkochte kruid in China.
De olie van de theunisbloem en vitamine E zijn twee andere voedingssupplementen die tijdens de menopauze van pas kunnen komen.
Vitamine E verbetert de bloedtoevoer naar de vagina en gaat dus vaginale droogte tegen.
Melatonine is veelbelovend om de hormonale onevenwichten te herstellen.

Hoe menopauzeklachten verminderen?
Slijmvliesproblemen oplossen

Lees ook:
Omega-7 onmisbaar tijdens menopauze
Aromatherapie helpt je door de menopauze
Voedingssupplementen, de natuurlijke hulpmiddelen tijdens de menopauze

Bronnen:
Hot flashes - a review of the literature on alternative and complementary treatment approaches. Altern Med Rev 03;8(3):284-302
Giulio Bellipanni. Effects of Melatonin in Perimenopausal and Menopausal Women: Our Personal Experience. Ann N Y Acad Sci, 05-12;1057:393-402

 

lijn