Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
30 mei 2017
Vroege vogels eten gezonder
| 30/05/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Vroege vogels eten gezonder Een Amerikaans onderzoeksteam zag dat ochtendmensen een ander voedingspatroon volgen dan avondtypes of nachtraven. Avondmensen eten minder proteïne (eiwitten) in het totaal en eten meer suiker in de ochtend. 's Avonds zijn ze geneigd meer sucrose, vet en verzadigde vetten te eten. Daarnaast eten ze onregelmatiger en hebben ze dubbel zo frequent eetmomenten per dag. Verder hebben ze een slechtere nachtrust en doen ze minder vaak aan beweging.

De gegevens voor deze vaststellingen komen uit een Finse bevolkingsstudie. Wetenschappers gaan er al langer van uit dat het gezonder is om een ochtendmens te zijn. Vroeg op de dag eten zou beschermen tegen diabetes en hartziekte. Mogelijk heeft de biologische klok invloed op onze voedingskeuzes. Hoe de biologische klok precies gerelateerd is met eet- en leefgedrag, is voorwerp voor verder onderzoek.

Hoe gezonder eten?
Overgewicht voorkomen

Lees ook:
Gezond ontbijt cruciaal tegen overgewicht
Overvloedig ontbijt is gevaarlijk voor het hart
Verstoring biologische klok leidt tot zwaarlijvigheid

Bronnen:
Maukonen M, Kanerva N, Partonen T et al. Chronotype differences in timing of energy and macronutrient intakes: A population-based study in adults. Obesity (Silver Spring). 2017 Mar;25(3):608-615

 

lijn