Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
21 mei 2015
Vroegtijdige menopauze door te roken
| 21/05/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Vroegtijdige menopauze door te roken Volgens Noorse wetenschappers verdubbelt roken de kans op een vroegtijdige menopauze. Vrouwen worden dan voor hun 45ste levensjaar al geconfronteerd met de overgangsjaren. De onderzoekers volgden 2.123 vrouwen van 59 en 60 jaar. "Dames die rookten hadden een duidelijk hoger risico op een vroegtijdige menopauze en een sneller risico op hart- en vaatziekten en osteoporose", vertelt Dr. Thea F. Mikkelsen die verbonden is aan de universiteit van Oslo en de studie leidde. Vrouwen die matig rookten - minder dan 5 sigaretten per dag - hadden 59 procent meer kans op een vroegtijdige menopauze. Dames die meer nicotinestokjes gebruikten per dag zagen hun kans op vervroegde overgangsjaren verdubbelen.

Uit de studie blijkt tenslotte ook nog dat vrouwen die rond hun 35ste levensjaar stoppen met roken weinig of geen risico lopen op een vroege menopauze die, gemiddeld, rond het 51ste levensjaar begint. In de studie had 10 procent van de deelnemende vrouwen reeds menopauzeklachten voor hun 45ste verjaardag.

Hoe de zin in een sigaret verminderen?
Hoe menopauzeklachten verminderen?

Lees meer:
Natuurlijke hulpmiddelen tijdens de menopauze
Omega-7 onmisbaar tijdens menopauze
Van roken krijg je rimpels

Bronnen:
Thea F Mikkelsen, Sidsel Graff-Iversen, Johanne Sundby and Espen Bjertness
Early menopause, association with tobacco smoking, coffee consumption and other lifestyle factors: a cross-sectional study / BMC Public Health. 07; 7: 149.

 

lijn