Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
25 april 2014
Waarom gluten mijden?
| 25/04/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Waarom gluten mijden? Tarwe bevat al veel meer gluten dan pakweg 100 jaar geleden en toch worden soms nog extra gluten toegevoegd aan deegwaren voor een beter bakresultaat. 's Morgens boterhammen, een broodje als lunch, pasta of pizza als avondmaal: dat zijn drie maaltijden met gluten! Dit kun je geen gevarieerd voedingspatroon meer noemen.

Volgens dr. Arthur Agatston kan het ook aan verandering in onze darmflora liggen. Het overmatig gebruik van antibiotica en pijnstillers heeft ingrijpende gevolgen op de vertering van gluten. Onverteerde gluten kunnen schade toebrengen aan de darmwand waardoor er lekken ontstaan.
Sommige patiënten zien bepaalde symptomen van een chronische ontstekingsziekte verdwijnen eens ze glutenvrij eten. Maar niet iedereen hoeft gluten (of tarwe) op te geven. Vervanging door rogge, spelt en gerst is al een eerste stap om gevarieerder te eten, al bevatten die granen nog gluten. Nog beter is te kiezen voor alternatieve granen, zoals boekweit, teff en quinoa. Die zijn zeker glutenvrij.

Darmverzorgende tips
Hoe een prikkelbare darm voorkomen?
Sterkere darmbarrière = sterkere immuniteit

Meer lezen:
Alternatieve granen
Hoe bak je brood zonder gluten?>
Haver mag bij glutenallergie

Bronnen:
Agatston Arthur. The South Beach Diet. ISBN 90-269-6565-6

 

lijn