Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
29 april 2010
Waarom hebben sommigen meer muggenbeten ?
| 29/04/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Waarom hebben sommigen meer muggenbeten ? In de wereld van de mensen komen de mannen van de planeet mars en de vrouwen van venus. Bij de muggen lijkt die vergelijking niet op te gaan. Het zijn immers de vrouwelijke muggen die de bloeddorstige jagers zijn. Mannelijke muggen beperken hun opdracht tot het zoeken van voedsel op planten.
Vrouwelijke muggetjes kunnen ons bloed drinken omdat ze op zoek zijn naar eiwitten. Die proteïnen laten hen toe om eieren te maken.

Net zoals de teek, kiest de mug haar slachtoffer door geuren te selecteren. Mensen die door de geur van hun lichaam blijk geven over veel koolstofdioxide en vetzuren te beschikken krijgen veel meer last van muggenbeten dan mannen en vrouwen die minder van dergelijke lichaamgeuren verspreiden. Amerikaanse wetenschappers kwamen tot de ontdekking dat er meer dan 340 geuren bestaan die door de mens worden verspreid. Ze lijken voor de vrouwelijke mug even aanlokkelijk als de rijkelijke menukaart van een sterrenrestaurant.
Als mensen gestoken worden door een mug wordt er menselijk bloed opgenomen in het speeksel van het insect. Dat resulteert in een allergische reactie die bij de ene persoon erger is dan bij de andere. Gevoeligheid voor allergieën speelt ook hier een rol.

Optimale bescherming met DEET ?
Hoe voorkom je muggen- en wespenbeten ?

Bronnen:
P.J. Robins and M.C. Cherniak, 1986, Review of the biodistribution and toxicity of the insect repellent N,N-diéthyl-m-toluamide (DEET). J. Toxicol. Environ. Health 18: 503-525

 

lijn