Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
7 november 2012
Waarom houdt de griep van de herfst?
| 07/11/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
Waarom houdt de griep van de herfst? Wetenschappers hebben ontdekt dat temperatuur en luchtvochtigheid een niet te verwaarlozen rol spelen in het overbrengen van het griepvirus via de lucht. Kille herfsttemperaturen van rond de vijf graden Celsius, vergezeld van een lage luchtvochtigheid van circa 35 procent zorgt er voor dat griepvirussen veel langer sterk en actief blijven, dan dit het geval is bij een temperatuur van 20 graden en een luchtvochtigheid van 55 procent. Door een lage herfsttemperatuur, vooral tijdens de ochtend- en avonduren, en een te droge lucht worden de bovenste luchtwegen veel zwaarder belast. De neusslijmvliezen worden dikker, waardoor het ingeademde griepvirus het veel makkelijker krijgt om zich via de luchtwegen te verspreiden in het lichaam. Zorgen voor een hogere temperatuur en een betere luchtvochtigheid helpt voor alle duidelijkheid niet om het griepvirus niet te krijgen via persoonlijk contact (iemand een hand geven kan al voldoende zijn).

Bepaalde vitaminen en mineralen hebben de reputatie dat ze een beschermend effect hebben. Denk dan vooral aan de vitaminen A, B6 en E, maar vergeet vitamine C niet. Verder zijn ook vitamine B12, ijzer en zink zeer belangrijk. Al deze beschermende stoffen zijn terug te vinden in een degelijke multivitamine die best het hele jaar door wordt ingenomen teneinde het afweersysteem beter te wapenen tegen alle mogelijke infecties.

De immuniteit verhogende eigenschappen van vitamine C
Vlierbessensiroop is zeer efficiënt tegen griep

Meer lezen:
Griep is ernstiger dan een verkoudheid
Voeding en supplementen om griep te voorkomen

Bronnen:
Lowen AC, Mubareka S et al. Influenza virus transmission is dependent on relative humidity and temperature, PLoS Pathog. 2007 Oct 19;3(10):1470-6.

 

lijn