Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
18 september 2019
Waarom komt astma vaker voor?
| 18/09/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Waarom komt astma vaker voor? In het begin van de twintigste eeuw leed er naar schatting minder dan 0,1% van de bevolking aan astma; naar het einde toe van de twintigste eeuw steeg dit percentage naar meer dan 1% tot bijna 10% in landen zoals Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk.
Wat zijn nu de oorzaken van deze sterke stijging? Natuurlijk speelt de verouderde bevolking een rol, maar astma is ook een ziekte die vaak bij jongeren voorkomt.

* De kwaliteit van de lucht is niet onbelangrijk; zowel de fijnestofdeeltjes in de buitenlucht als de schimmel- en allergische deeltjes binnenshuis brengen schade aan de longen.
* In drie kwart van de astma gaat het om een allergische reactie waarbij de luchtpijpen zich vernauwen. Onderzoek dus of je al dan niet lijdt aan een voedselallergie. Vermijd voedseladditieven die allergische reacties kunnen veroorzaken.
* Virusinfecties maken de luchtwegen gevoeliger voor een astma-aanval. Behandel ze zo snel mogelijk. Antibiotica helpen niet; je kan dus niet anders dan je toevlucht zoeken in natuurlijke remedies. Behandel ook alle andere infecties: voetschimmels, vaginitis, candida-infecties... .
* De toename in zwaarlijvigheid in de Westerse wereld zorgde eveneens voor een toename in het aantal astmagevallen. Let dus op uw gewicht.
* Matig het gebruik van geneesmiddelen. Astmageneesmiddelen bieden wel de nodige comfort, maar overmatig gebruik kan de astmaproblematiek op lange termijn verergeren, zo heeft men dit in het verleden reeds ervaren!
* Tot slot menen sommige wetenschappers dat we tegenwoordig te hygiënisch zijn en dat daardoor het immuunsysteem niet meer naar behoren functioneert. Vooral het contact met microben op jonge leeftijd zou hier cruciaal zijn.

Deze stelling moet nog nader onderzocht worden vooraleer hierover adviezen gegeven kunnen worden. Sommige studies tonen aan dat probiotica op prille leeftijd helpen om allergie op latere leeftijd te voorkomen.

Hoe geraak je van astma af?
Maatregelen tegen allergie

Meer lezen:
Sulfieten en astma
Appelen tegen griep en astma?>
Borstvoeding beschermt tegen astma

Bronnen:
Pescatore F. The allergy and astma cure: a complete 8-step nutritional program. Wiley (05) New Jersey

 

lijn