Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 januari 2012
Waarom verkiezen steeds meer medici niet toxische geneeskunde?
| 01/01/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
Waarom verkiezen steeds meer medici niet toxische geneeskunde? Diabetesmedicijn veroorzaakt osteoporose,
Europa raadt artsen aan geen Raptiva meer voor te schrijven!
Angstwerend middel Zyprexa veroorzaakt zwaarlijvigheid,
Roaccutane (acné) enkel onder artsenbegeleiding,
Ontstekingsremmer Prexige veroorzaakt leverproblemen,
Artsen ontkennen nevenwerkingen van statines,
Europa verbiedt medicijn tegen opvliegers,
….

Het is maar een fractie van de persberichten die ons toekomen waarin gewaarschuwd wordt voor de neveneffecten van geneesmiddelen. Als leek stelt u zich ongetwijfeld de vraag: hoe komt dat toch dat er tegenwoordig zo veel meer negatieve berichtgeving is? Het antwoord is eenvoudig. Enerzijds wordt niet enkel meer aandacht geschonken aan de nevenwerking maar de studies worden ook steeds meer onafhankelijker uitgevoerd. Anderzijds is, onder andere door het internet, informatie veel toegankelijker voor iedereen en is het moeilijker om bepaalde zaken met “de mantel der liefde” van beursgenoteerde bedrijven te bedekken.

Het was de Britse krant ‘The Independent’ die enkele jaren geleden een van de topmensen van GlaxoSmithkline citeerde toen die op een congres verklaarde dat de medicijnen van zijn bedrijf niet efficiënt werkten voor een groot deel van de bevolking. Volgens Allen Roses, die op het ogenblik van zijn toespraak gedelegeerd bestuurder was van de farmagigant, werkten de medicijnen maar bij 30 tot 50 procent van de patiënten.
De krant publiceerde bij het artikel een lijst van ziektebeelden en het percentage van de patiënten die goed reageerden op de voorgeschreven medicijnen:

De ziekte van Alzheimer: 30 procent
Pijnstillers (Cox-2): 80 procent
Astma: 60 procent
Hartritmestoornissen: 60 procent
Depressie: 62 procent
Diabetes: 57 procent
Hepatitis C : 47 procent
Incontinentie: 40 procent
Migraine: 52 procent
Kankermedicijnen: 25 procent
Artritis: 50 procent
Schizofrenie: 60 procent


"De overgrote meerderheid van de medicijnen – meer dan 90 procent – werkt slechts bij 30 tot 50 procent van de mensen. Ik zeg niet dat de meeste geneesmiddelen niet efficiënt zijn, maar die werking geldt slechts voor een beperkte groep mensen.”

Bron:
Public is baffled, drug firms admit
By Steve Connor, Science Editor
Tuesday, 9 December 2003 - The Independent
http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-wellbeing/health-news/public-is-baffled-drug-firms-admit-576048.html

"De 40 procent medicijnen die wel werken hebben dikwijls zware neveneffecten waardoor het afweersysteem van de mens verzwakt. Dit kan tot nieuwe ziekten leiden", zegt Roses

Gevolg van al die feiten is dat wereldwijd steeds meer artsen het geweer van schouder veranderen en meer gaan denken aan preventieve of niet-toxische geneeskunde. Want, ondanks het feit dat fabrikanten van natuurlijke producten geen miljoenen kunnen spenderen aan marketing, verschijnen er steeds meer studies die de werking van voedingssupplementen en zogenaamde niet toxische geneeskunde aantonen.

Voedingssupplementen zijn efficiënt: 72 procent van de artsen gebruiken ze

Maar ook daar is er kaf tussen het koren. Sommige supermarktketens bieden spotgoedkope voedingssupplementen aan die van onvoldoende kwaliteit zijn of waarin onvoldoende actieve bestanddelen zitten. Boerenbedrog maar voorspelbaar voor wie zich laat leiden door de absurd lage prijs.

Voedingssupplementen lossen niet alles op maar ze veroorzaken zelf al die bijkomende nevenwerkingen en problemen niet. Omdat ze structureel oplossingen bieden, werken ze meestal ook trager. En, ze zijn meestal duurder dan toxische massageneesmiddelen omdat ze, door gebrek aan kapitaalkrachtig lobbywerk, niet terugbetaald worden door de ziekenfondsen.

Ook goede berichtgeving is zeer moeilijk te vinden omdat het voor fabrikanten wettelijk verboden is om informatie te geven. Buitenlandse verkoopsites beperken zich tot commerciële informatie of slogans.

Abcgezondheid bespreekt enkel producten waarvan wetenschappelijke studies hun werking aantonen. Door de samenwerking met de verkoopsite Fidelity Health Products kunt u niet enkel die producten online bestellen, u kunt op de verkoopsite ook duidelijk zien van welke producten er wetenschappelijk ondersteunde informatiepagina bestaat op ABCgezondheid. Op die manier bent u altijd zeker van objectieve, direct toepasbare informatie.

Lees ook :
Rapport bewijst de kracht van voedingssupplementen
Ik eet gezond, voedingssupplementen zijn overbodig! Foute redenering

 

lijn